Voor drank-en drugsgebruik zijn er verrassende oplossingen.

Blijkbaar is in IJsland het roken, drinken en drugsgebruik onder de jeugd extreem gedaald in de laatste 20 jaar. Onze correspondent was in IJsland op pad om erachter gekomen hoe ze dit gedaan hebben. Ook wil onze correspondent weten waarom andere landen niet doen wat IJsland heeft gedaan.

Er is flink wat drugsgebruik tijdens het Iceland Airwaves festival in de Blue Lagoon

Volgens Gudberg Jónsson, een lokale psycholoog, en Harvey Milkman, een Amerikaanse psychologie professor waren IJslandse tieners twintig jaar geleden de meest-drinkende tieners van Europa. Maar momenteel leven IJslandse jongeren het gezondst van allemaal, de hoeveelheden roken, drinken en drugsgebruik zijn drastisch gedaald.

IJsland heeft dit op een manier gedaan die uniek is maar wel een van de best-werkende methodes blijkt te zijn. Het IJslandse model zou ook in andere landen kunnen werken en hier de algemene gezondheid en geluk van jongeren verbeteren

Waarom begint iemand met drugs?

Harvey Milkman

Harvey Milkman was een van de onderzoekers die de redenen onderzocht voor het beginnen met drugs. Echter ook met het drugsgebruik doorgaan en het volhouden van drugs- en drankgebruik is door hem onderzocht voor het US Nationaal Instituut voor Drugsmisbruik. Lees ook even Better Than Dope van zijn hand.

Volgens Milkman zijn er op het gebied van drugsgebruik twee soorten mensen:

  • Je hebt de ‘active confronters’ die opzoek zijn naar actie en een roes.
  • En dan zijn er nog de personen die willen ontspannen. Ze willen hun angsten ontwijken.

Bovendien kwam hij met het idee dat mensen verslaafd worden doordat de samenstelling in hun hersenen worden aangetast. Milkman bedacht hierdoor dat het misschien mogelijk is om de verandering in het brein die samengaat met deze roes, te veroorzaken op een natuurlijke manier. Het is duidelijk genoeg dat drugsgebruikers hun bewustzijn willen veranderen. Dit zou dan ook zonder drugs moeten kunnen.

Er is een bekend experiment met ratten. De ratten wilden best wel drugs als er niks te doen was. Echter maakte je de omgeving voor de ratten super interessant, met bruggetjes, watervalletjes en allerlei speeltjes, dan hadden ze helemaal niet zo’n zin in drugs.

Is er een natuurlijk werkend alternatief voor drugs?

Hierna startte Milkman Project Self-Discovery in Denver. Dit project had als doel tieners deze natuurlijke roezen aan te bieden als alternatief voor drugs of misdaad. Kinderen vanaf veertien jaar met drugs of misdaadproblemen kregen de mogelijkheid om lessen te volgen in wat zij wilden. Dit kon bijvoorbeeld muziek zijn, dans of kunst bijvoorbeeld. Deze lessen waren bedoeld om het leven voor deze kinderen gemakkelijker te maken. Ook werden de leerlingen vaardigheden aangeleerd om met het leven om te gaan. Zo leerden ze hun zelfbeeld te verbeteren en hun interactie met andere mensen te verbeteren.

Milkman werd consultant in een Drugs behandelingscentrum voor jongeren in Tindar, IJsland. Dit is waar hij Gudberg leerde kennen, wie een psychologie student was en een vrijwilliger in dit centrum. Ze werden goede vrienden

 

Milkman gaf ook regelmatig speeches in Tindar, en Inga Dóra Sigfúsdóttir, een jonge onderzoeker, viel dit op. Zij bedacht hierna of zijn methodes misschien ook konden helpen met het voorkomen van drugsgebruik en alcoholgebruik onder jongeren.

Dit is wanneer het werkelijke project begon en kinderen in het hele land enquêtes moesten invullen over hun alcohol- en drugsgebruik. Tevens gaven ze ook de tijd aan die ze met hun ouders doorbrachten en de buitenschoolse activiteiten waar ze aan meededen. Hieruit bleek dat tieners veel meer rookten en dronken dan er werd gedacht. En ook bleek dat factoren als:

  • meedoen met leuke activiteiten zoals sport
  • tijd gespendeerd met ouders
  • het gevoel ‘ertoe te doen’
  • laat op straat zijn s ’avonds

rechtstreeks samenhingen met de mate van alcohol- en drugsgebruik onder de jeugd in IJsland.

Streng En Lief De Beste Oplossing?

Dit is het moment dat Youth in Iceland begon en de wetten drastisch werden aangepast. Het werd illegaal om Tabak te kopen onder achttien of alcohol te kopen onder de twintig. Ouders werden erop gewezen dat het belangrijk was om veel tijd met je kinderen door te brengen als je ook echt betrokken wilt zijn bij het leven van je kind wilt. Ook werden ouders gemotiveerd om meer autoriteit te nemen en strenger te zijn voor hun kinderen. Bovendien mochten kinderen tussen dertien en zestien niet meer buiten zijn na tien uur in de winter en twaalf uur in de zomer. Deze wetten bestaan momenteel nog steeds.

Daarnaast kwamen er meer subsidies voor het organiseren van sport, muziek, kunst, dans en andere clubs. Hierdoor kunnen kinderen zich onderdeel van een groep voelen en plezier hebben zonder dat er alcohol of drugs aan te pas komen.

3MMC bestellen en kopen

Dit bleek effect te hebben want gedurende de jaren spendeerden kinderen meer tijd met hun ouders en deden ze meer aan sport. Ook werd er minder gerookt, gedronken en cannabis gebruikt.

De methode van Youth In Europe helpt?

Jón Sigfússon

Jón Sigfússon

Jón Sigfússon is het hoofd van Youth in Europe, iets wat werd opgestart in 2006 nadat de resultaten in IJsland werden gepresenteerd op het European Cities Against Drugs meeting

Youth in Europe werkt net iets anders, het werkt op een lokaal niveau, en het werkt altijd via eenzelfde methode. Jón en zijn team praat met de lokale gemeente en bijna dezelfde enquête als in IJsland wordt aan de scholen uitgedeeld om de problemen te identificeren. Het bleek dat de problemen vaak hetzelfde bleken als in IJsland, met kleine verschillen

Jón en zijn team geven advies aan de regio over het omgaan met de situatie, maar zij voeren niks uit, dat is aan de regio zelf. Veel regio’s maken inderdaad veranderingen, als is dit meestal niet op dezelfde schaal als IJsland. We zien dat overal in Europa de aantallen tieners die alcohol dronken en drugs gebruikten wel gedaald is, maar nergens zo drastisch als in IJsland.

Momenteel is participatie aan Youth in Europe een groot probleem, en het team in IJsland is klein. Er is geen centraal orgaan dat werkt aan Youth in Europe en het is voor het team niet eens een fulltime baan. Jón zou dit graag anders zien

Creëer een leuke omgeving voor kinderen 

Inga Dóra benoemt dat we door de studies hebben geleerd dat we een omgeving moeten creëren waarin kinderen gezonde levens kunnen leiden en geen alcohol of drugs nodig hebben omdat het leven al leuk is. Een omgeving waar ouders er voor hen zijn en er genoeg te doen is. Blijkbaar schept saaiheid en geef liefde en aandacht behoefte aan opwinding en gevoelens van liefde en aandacht. Ja, DUHHHHH….. Erg logisch inderdaad.

De VS heeft grote problemen op dit gebied, veel jongeren drinken en er zijn te veel doden dankzij overdoses aan alcohol. Het IJslandse model kan hier misschien een verandering in maken. Nu zijn de kansen erg klein dat de VS een plan zal organiseren net als IJsland. De VS heeft als probleem dat subsidies vaak maar voor een korte tijd worden verstrekt. Bovendien worden plannen vaak niet uitgebreid en soms niet eens volgehouden. Bovendien is niet elke regio hetzelfde en moet je werken met wat je hebt.

Daarnaast is het in de VS een feit dat veel ouders 2 of soms zelfs 3 banen hebben. Veel ouders zijn fysiek niet aanwezig. Als allebei de ouders veel werken en elkaar niet zien komen natuurlijk ook veel kinderen uit gebroken gezinnen, da’s logisch. Ook in Nederland strandt al bijna 1 op de 2 huwelijken die nu gesloten worden.

De opvoeding wordt zo inderdaad gedaan op school en/of op de sportclub. Kinderen uit mindere wijken hebben alleen veel minder kansen om al op een goede school of sportclub te komen.

Alleen waarschuwen tegen en drugs werkt niet

Het feit dat alles op korte termijn is, is volgens Michael O’Toole (CEO van Mentor, een goed doel wat werkt tegen het alcohol- en drugsmisbruik onder jongeren) ook een probleem wat oplossingen ondermijnt in Engeland. Ook hier bestaat er geen georganiseerd nationaal plan tegen het gebruik van alcohol en drugs.

Waarschuwing tegen drugsgebruik

Het zijn lokale autoriteiten en scholen waarvan dit eigenlijk wordt verwacht. Alleen worden kinderen hierdoor meestal alleen over de gevaren geïnformeerd. En deze strategie blijkt niet te werken. O’Toole gelooft dat ouders en de lokale gemeente samen moeten werken om de kinderen te ondersteunen en ervoor te zorgen dat de ouders zich meer met het kind gaan bezighouden

Wie gaat het voorbeeld van IJsland volgen?

In IJsland is het de relatie tussen de mensen en de staat die deze grote veranderingen heeft gerealiseerd door middel van een effectief nationaal programma. Hierdoor roken en drinken er nu minder jongeren, zijn kinderen gezonder en zijn families hechter dan ooit. Zal geen enkel ander land besluiten dat deze voordelen de kosten waard zijn?

Kijk het is natuurlijk wel zo dat in IJsland maar ruim 300.000 mensen wonen, waarvan iets minder dan de helft alleen al in Reykyavik. Wellicht is het op die schaal natuurlijk ook wat makkelijker te organiseren. Alleen wij hebben ook gemeentelijke overheden die zoiets extra aandacht kunnen geven.

IJsland Cannabis gebruik

En er zijn ook redenen voor ongerustheid aangezien IJsland nog steeds één van de grootste gebruikers is van Ritalin, pijnstillers en antidepressiva. Ook wordt er in IJsland het meeste cannabis gerookt van alle landen ter wereld. Dit is natuurlijk totaal in tegenspraak met de gloeiende verhalen van Youth in Europe. Het zou niet de eerste keer zijn dat resultaten worden vervalst om subsidies veilig te stellen en reputaties en baantjes te behouden. Hier zou dan nog meer onafhankelijk onderzoek voor nodig zijn.

Ook is politiek activist Jón Gnarr een beweging begonnen om anders om te gaan met het zwaar repressieve beleid van de IJslandse regering die strenge straffen oplegt voor drugsbezit. Hij informeert bijvoorbeeld mensen op het Iceland Airwaves Festival en het Secret Soltice Festival (2 super leuke festivals, aanrader!) over hun rechten bij arrestatie door de politie. Op zich is IJsland ook erg veilig en er is verder nauwelijks criminaliteit. Er is maar 1.000 man politie op het hele eiland en die dragen bijvoorbeeld geen wapens.

Begin vroeg om drank- en drugsgebruik tegen te gaan

Het is in ieder geval duidelijk geworden uit het voorafgaande dat ouders en school en sportclub belangrijk zijn in de ontwikkeling van kinderen. Je moet dus vroeg beginnen bij het voorkomen van drank-en drugsmisbruik.

Ook het voorbereiden en wapenen van kinderen tegen ‘de druk van de groep’ is uiterst belangrijk. Het bijvoorbeeld uitspreken dat gevoelens van angst en schaamte om buiten een groep te vallen doodnormaal zijn en er dus ook mogen zijn. Dat zoiets als een simpele verlegenheid iets is wat je door middel van praten, kennis en actief doen kan laten verdwijnen. Vaak is daar dus geen drankgebruik of drugsgebruik voor nodig.

Iemand die zichzelf waardeert en om weet te gaan met een leven wat af en toe nu 1-maal kut is heeft nauwelijks drank en drugs nodig op regelmatige basis. Wellicht gebruik je dan af en toe drugs ter ontspanning of versterking van gevoelens in een sociaal geheel. Zelfs mocht het eens verkeerd gaan dan weet ook een sterk en verantwoordelijk iemand in ieder geval beter met zijn drankgebruik of drugsgebruik om te gaan.

De Echte Oplossing Voor Drank-en Drugsgebruik!

Zorg Voor Een Opwindend Leuk Leven Voor Kinderen Waarin Ze Aandacht Liefde En Strengheid Krijgen. ALS dat – dan zullen er uiteindelijk een stuk minder verslaafden in je samenleving zijn. 

Simpel, Alleen Het Wordt Vaak Vergeten

Kwam Dit Te Laat Voor Jou en Ben Je Verslaafd Aan Drank Of Drugs kijk dan hier bij

Help ik heb een verslaving. Als je het met dit artikel eens bent informeer anderen over deze mogelijkheid voor het beter opvoeden van jongeren met drankgebruik en drugsgebruik .